Verslag: Kerst op De Hoop

02-01-2018 | 11:18

Tijdens Kerst blijven de meeste cliënten van De Hoop op het terrein van Dorp De Hoop. Natuurlijk zijn er ook veel medewerkers aan de slag. Enkele medewerkers bij de afdeling Crosspoint schreven een verslag over Kerst op De Hoop.

Eerste kerstdag
De dag begon in alle vroegte toen ik net binnenkwam om mijn vroege dienst te starten en ik iedereen verschrikt wakker zag worden doordat het brandalarm om 7.00 u afging. Een lange hete douche waarbij veel stoom vrijkwam uit de badkamer zorgde daarvoor. Nadat duidelijk was dat de kust veilig was besloten sommigen terug te gaan naar bed, terwijl anderen vast naar beneden gingen om een kop koffie te halen. En ja, op eerste kerstdag hoort daar ook een lekker stuk kerstbrood bij. Om beurten verscheen iedereen in zijn kerstkleding beneden.

Om 10.45 uur was het tijd voor de kerstdienst in de Jozua-gemeente om de hoek van Dorp De Hoop. Er werd in de dienst volop meegezongen met alle bekende kerstliederen en genoten van de kerstboodschap die de voorganger met ons deelde. Op Crosspoint zelf deelde een collega de kerstboodschap met enkele gasten (binnen De Hoop worden cliënten gasten genoemd – red.) die achter waren gebleven.

Om 13.00 uur starten we met een uitgebreide lunch. De tafels werden verschoven, op zijn mooist gedekt, servetten gevouwen, kaiserbroodjes gebakken, kerstmuziek aangezet, enz. Aan tafel komen diverse verhalen langs over de Kerst van 2016 die sommigen alleen buiten op straat in de kou vierden, verhalen over de Kerst in een andere kliniek, of verhalen over mensen die zich vorige Kerst maar moeilijk kunnen herinneren doordat ze zo onder invloed waren in hun eigen kamertje ergens in een grote stad. Mooi om te zien hoe een ieder nu nuchter en clean op zijn eigen manier geniet van de Kerst die ze met elkaar vieren in een kliniek. Een Kerst met mensen die je niet hebt uitgekozen maar waarmee je toch zo’n bijzonder feest mag vieren.

Na de lunch was er ruimte om lekker buiten te wandelen, waar door velen dankbaar gebruik van werd gemaakt. Anderen trokken zich terug op hun kamer om juist ook met de kerstdagen die soms zo moeilijk kunnen zijn ruimte te geven aan hun eigen verdriet, en weer anderen speelden beneden spelletjes of keken een film.

Om 15.00 uur wilde ik mijn dienst afsluiten onder het genot van chocolademelk, koffie of thee en heerlijk kerstsnoepgoed. De gasten bleken alleen zo te hebben genoten van de lunch dat ze nog geen behoefte hadden aan al dat lekkers. Dan maar na een gezellig praatje mijn collega’s een overdracht geven van de afgelopen dienst en tevreden de deur achter me dicht trekken. Wat bijzonder om met deze kostbare mensen kerst te mogen vieren, met het gebed in mijn hart dat juist voor hen Gods licht helder zal schijnen in een soms zo donkere nacht.

Avond eerste kerstdag
Lichtjes in een versierde boom, warme chocolademelk en kerstkransjes. We zitten bij elkaar op deze eerste kerstdag. Verschillende mensen die elk met hun eigen gedachten hier kerst meemaken. Als team willen we zorgdragen voor een dag waarop licht, warmte, aandacht en hoop allemaal aanwezig zijn.

We zijn blij met vier collega's te werken, waardoor we allerlei dingen tegelijk kunnen doen. Een paar mensen hebben zin in een toernooitje tafeltennis. Voor deze van start gaat wordt gediscussieerd over wat de prijs voor de winnaar moet zijn. Maar de uitdaging om het van stagiaire Ruth te winnen blijkt een grotere motivatie dan de wisselbeker.

Een aantal andere gasten proberen collega Joas een spel aan te leren. Het is mooi om te zien hoe dit wordt uitgelegd en hoe het spel uiteindelijk samen gespeeld wordt. Ondertussen staat er een documentaire op waar een paar gasten van zitten te genieten: spectaculaire beelden uit het leven van Afrikaanse wilde dieren. Vanuit de keuken krijg ik allerlei indrukken mee terwijl collega Margo en ik bezig zijn met de voorbereidingen voor het eten.

Het is een voorrecht om hier met deze waardevolle mensen te mogen werken. Op een plek van rust in de vaak zo onrustige levens, in een sfeer van 'samen', terwijl velen in hun leven te maken hebben met 'alleen'. Mensen die hier zijn gekomen vanwege de strijd tegen verslaving in een harde wereld en hier over vrede horen door de komst van een baby lang geleden. Wat een contrast. Maar ook hoe wonderlijk dichtbij... Jezus kwam in deze wereld, dezelfde harde wereld die wij kennen waarin ook Hij te maken kreeg met afwijzing, moeite en lijden. En juist door Zijn leven is er aanvaarding, herstel, licht en leven in ons leven beschikbaar. Hoop die Houvast geeft en die we zo graag uit willen dragen in alles wat we doen.

Het is even hectisch met alle verschillende pannen en pitten die in de gaten gehouden moeten worden, maar uiteindelijk is het dan zover en zitten we met elkaar aan een lange mooi gedekte tafel. Een voorgerecht, hoofdgerecht en een echt "wow-toetje" (zie foto) gemaakt door één van de gasten die daar een welverdiend applaus voor kreeg. Na de maaltijd mochten de gasten ervan genieten dat de berg afwas ook door de begeleiding gedaan werd. Daarna voor diegenen die eraan toe waren een frisse neus halen met een wandeling buiten. Bij terugkomst wordt er gekeken naar de bij velen bekende film "Home Alone". Na afloop van deze dag kijken we als team dankbaar terug op "Crosspoint Together"!

Tweede kerstdag
De tweede dag begon met een uitgebreid ontbijt. Kaiserbroodjes en croissants werden afgebakken, eieren werden gekookt en de tafel mooi gedekt. De gasten kwamen om beurten naar beneden en vertelden dankbaar hoe mooi de avond was van eerste kerstdag, hoe lekker ze hebben gegeten en dat de sfeer zo goed was. Iedereen schoof aan tafel en genoot van al het lekkers.

Na het uitgebreide ontbijt bleek dat er weinig animo was voor een lunch en dus werd er besloten dat we dan om 12.30 uur wat hapjes zouden eten met elkaar. Voordat het zover was werd Crosspoint schoongemaakt en opgeruimd door gasten en begeleiding, want einde van de middag zouden familieleden mee komen eten en aangezien er al twee dagen weinig in huis was schoongemaakt was het hard nodig. Rond 11.30 uur waren de meesten klaar en zochten een plekje in de woonkamer of speelden mee met een fanatiek spelletje 30-seconds. Toastjes werden klaargemaakt, kerstkransjes en chocolaatjes neergezet zodat er ondertussen wat ‘geluncht’ kon worden. Het lekkers raakte langzaam op, spelletjes waren uitgespeeld en daarom begonnen we de woonkamer om te bouwen tot een ‘restaurant’ waar gasten en bezoek ’s avonds kunnen eten. Slepen met tafels, tafelkleden neerleggen, servetten klaarleggen en tafels dekken werd in no-time geregeld met elkaar. Gasten bereiden zich voor op eventueel bezoek, zorgen dat ze er netjes uitzien en wachten vol spanning af totdat het zover is.

Avond tweede kerstdag
Het bezoek is welkom vanaf 16.00 uur en mag blijven eten. Juist met deze dagen worden familie of vrienden gemist. We willen daarom daarin een beetje tegemoet te komen door hen uit te nodigen. Het valt op dat verschillende gasten geen bezoek krijgen.

Voor deze avond hebben we Chinees buffet besteld en dit aangevuld met zelfgemaakte Antilliaanse kip en saté. De middag en avond verlopen in een ontspannen en gezellige sfeer. ’s Avonds op de groep is er muziek en zingen met gitaar, waar gasten erg van genieten. Een enkeling trekt zich eerder terug. Een opmerking: “Het moet niet te gezellig worden, want dan is de overgang straks naar huis te groot.” Hieruit blijkt wel dat de gezelligheid voor velen ook confronterend kan zijn en dat de overgang naar huis niet altijd meevalt.

De meeste gasten houden het om een uur of tien voor gezien en gaan naar bed. Al met al waren het best intensieve dagen voor hen. Ze bedanken ons als team voor alles wat ingezet is om deze dagen tot iets moois te maken.